Saturday, 14 June 2014

Resepi Spaghetti Bolognese Prego


RESEPI SPAGHETTI BOLOGNESE PREGO


PENGENALAN

Spaghetti Bolognese terdiri daripada sos daging dituang kepada spageti dan ditaburi keju Parmigiano parut. Adalah dipercayai bahawa rakyat Bologna adalah orang-orang yang mencipta ia. Sos ini direka di abad ke-5 tetapi resipi Spaghetti Bolognese telah didaftarkan pada tahun 1982.

Sos Bolognese adalah sos berasaskan daging Itali untuk pasta yang berasal di Bologna, sebuah bandar di Utara Itali. Ketebalan  sos daging gemuk itulah ruji utara Itali Bologna. The Bolognese alla panjang (dalam bahasa Perancis, à la Bolognese) pada menu resipi menghasilkan pasta atau hidangan lain dengan sos Ragu, yang merupakan sos  berasaskan daging. Perkataan untuk Ragu Itali dan ragoût Perancis (walaupun untuk hidangan berbeza) kedua-duanya berasal daripada ragoûter kata kerja, yang bermaksud "untuk merangsang selera makan." Satu sos Bolognese asli termasuk sejumlah kecil tomato atau pes tomato dalam sos yang kaya dengan daging dan bahan-bahan lain. Ia cenderung untuk disampaikan kepada pasta tebal, sebagai bentuk pasta yang lebih besar membalut daging jauh lebih baik daripada pasta yang lebih halus seperti Capellini. Variasi pada sos di luar Itali sering dimasukkan lebih tomato dan bahan-bahan sayur-sayuran, yang menukar rasa paling ketara.

Walaupun Spaghetti alla Bolognese adalah sangat popular di luar daripada Itali, ia tidak pernah wujud di Bologna, di mana Ragu dihidangkan sentiasa dengan pasta telur tempatan tagliatelle atau lasagne. Spaghetti adalah pasta gandum durum dari Naples, dan Naples Ragu daging berperisa sos tomato tebal melekat lebih baik untuk spageti licin daripada daging lembu tanah Ragu Bologna.

Asas sos Bolognese adalah soffrito, pelbagai jenis aromatik dan rasa sayur-sayuran seperti saderi, bawang, lobak merah dan goreng dalam minyak zaitun dan mentega. Seterusnya, ketulan daging seperti daging lembu dan pancetta ditambah kepada soffrito untuk menjadi ia berwarna coklat. Sedikit susu atau krim ditambah dan campuran ini secara perlahan dikacau .Seterusnya, pes tomato dan saham ditambah, bersama-sama dengan sedikit mentega dan garam. Sos Bolognese dikacau dan kemudian biarkan dengan api yang perlahan sehingga daging empuk.

Bolognese boleh dihidang dengan pasta, atau drizzled di atas. Sesetengah tukang masak suka hiaskan  dengan keju Parmesan parut segar, manakala yang lain lebih suka membiarkan rasa semula jadi sos keluar. Garam dan lada juga boleh digunakan dalam jumlah yang kecil, untuk membawa keluar rasa sos Bolognese itu.


Apa yang dipanggil spageti bolognese alla (juga dikenali dengan pelbagai sebagai bolognese spaghetti, esparguete à bolonhesa, bolognaise spageti dan colloquially di negara-negara Komanwel sebagai spag bol) adalah hidangan pasta dicipta di luar Itali,

Dalam dekad kebelakangan ini, hidangan ini telah menjadi sangat popular di Perancis, Libya, Jerman, Austria, Hungary, Sweden, Finland, Denmark dan Norway, terutamanya di kalangan kanak-kanak .Ia dipanggil spageti med köttfärssås, di Sweden; spageti ja jauhelihakastike, di Finland; spageti med kødsovs di Denmark,bolognai spagetti dalam Bahasa Hungary; dan spageti og kjøttdeig di Norway,atau hanya Bolognese. Kebanyakan hidangan ini mempunyai daging lembu tanah dan keju parut sebagai bahan utama, bahan-bahan lain boleh berbeza-beza atau tidak dimasukkan.

Versi hidangan ini adalah popular di United Kingdom, Republik Ireland, New Zealand dan Australia di mana ia sering dirujuk sebagai bol spag atau spag rawa. Di Amerika Syarikat, hidangan ini sering dipanggil hanya "spageti" (atau "spageti dan bebola daging" jika bebola daging termasuk dalam hidangan). sos - sos tomato-dan-tanah-daging lembu yang mempuanyai sedikit persamaan dengan ragu yang disampaikan di Bologna-biasanya dipanggil "sos spageti" , dan istilah "bolognese" jarang digunakan.

 

SPAGHETTI BOLOGNESE PREGO

Bahan-bahan :

·         Sos Prego tradisional ( aku guna tin paling kecik tu 300gm - boleh makan 4-5 orang)

·         Spaghetti (any brand also can , aku guna cap ayam je . Tesco punya hikks)

·         Carrot - potong dadu , kuantiti ikut tahap kesukaan korang terhadap carrot :)

·         Tomato - potong dadu dan kuantiti pun ikut suka la nak byk mana . aku guna half je sbb tak suka sgt . tp tomato lebih lagi ok kot .

·         Minyak untuk menumis

·         Bawang putih - mayang halus/blend/tumbuk

·         Pearl onion - potong dadu

·         Daging/Ayam kisar - Aku beli daging kisar je . Ayam guna bahagian isi yg mmg dah ada then potong kecik2 .

·         Sosej potong serong atau bulat

·         *Oregano - kalau ada untuk menaikkan bau dan presentation yg menarik . tak ada pun sedap jugak :)

 


Cara-cara :

Step 1 : Panaskan minyak , masukkan bawang putih dan pearl onion . Tumis sehingga kekuningan dan naik bau .

Step 2 : Masukkan daging/ayam kisar n sosej . Masak sehingga air menjadi sedikit kering dan daging nampak kekuningan sikit .

Step 3 : Lepastu boleh la masukkan tomato yang dipotong dadu , kacau kacau sekejap then terus tuang sos prego 1 tin tu .

Step 4 : Masukkan pulak carrot then kacau2 biar didih sampai korang rasa dah puas hati masak , boleh la tutup api .

Step 5 : Rebus spaghetti *quantity bajet2 untuk brapa org yang nak makan* - panaskan air sehingga mendidih dalam periuk , letak minyak masak sikit . Then masuk spaghetti masak dalam 5 minit , toskan dan siap! :D

è Sestengah orang  suka makan spaghetti dengan meetball kan?? kalau lupa nak beli, korang boleh je buat sendiri..

 

Cara-cara buat meatbal :

è 1) Pecahkan sebiji telur dalam bekas and pukul telur tu sikit...

è 2) Amik sedikit daging cincang tadi, and gaul kan bersama telur ....

è 3) Letak sedikit garam and lada hitam....

è 4) Bulat-bulat kan and lumur dengan tepung...

è 5) Goreng and hidang !


Senangkan ? Sos prego ni mmg dia cukup rasa dah so no need tambah garam/gula/msg kecuali kalau korang ade tambah air ke sikit try2 la rasa kot dah kurang rasa . aku just masukkan sesudu serbuk perasa maggi . And hasilnya mmg sedap la . n korang akan rasa puas hati sbb korang masak sendiriiiiii . weeeee . Selamat mencuba

1 comment:

  1. Iron ore - The Teton Art
    This stainless steel ore titanium car recipe utilizes titanium legs the habanero chile pepper, vinegar oakley titanium glasses and samsung watch 3 titanium the oregano in addition to the base titanium pan of the sauce.

    ReplyDelete